Novice LAS Goričko 2020

<< < 1 ... 5 ... 10 ... 14 15 16 17 18 19 20 ... 23 > >>
 

LAS Goričko 2020 v Goriških brdih!

LAS Goričko 2020 je skupaj z LAS Pri dobrih ljudeh 2020 organizirala strokovno ekskurzijo v Goriška Brda, kjer smo si z tamkajšnjim LAS izmenjali izkušnje iz prejšnjega obdobja, iskali možnosti za povezovanje v zdajšnji finančni perspektivi ter si ogledali lokalne znamenitosti ter primere dobrih praks.

Strokovne ekskurzije se je skupaj udeležilo 24 članov od tega 13 članov LAS Goričko 2020. Ekskurzije sta se udeležila tudi predsednik LAS Goričko 2020 g. Ludvik Novak in predsednik LAS Pri dobrih ljudeh 2020 g. Anton Törnar.

Najprej smo obiskali Park Lijak v kraju Šempas, kjer so nas pozdravili direktor RRA Severne Primorske, g. Črtomir Špacapan, vodja Turistične zveze TIC Nova Gorica ga. Dejana Baša ter g. Andrej Markočič, predsednik LAS V objemu sonca in ga. Fabijana Medvešček, strokovna vodja LAS. Spoznali smo delovanje tamkajšnjega LAS-a, izvedene projekte v preteklem programskem obdobju ter njihovo Strategijo lokalnega razvoja. Srečanje nam je ponudilo tudi priložnost za izmenjavo izkušenj ter razvijanje idej za možnosti sodelovanja med LAS-i.

Ob prihodu v Brda so se nato pogumnejši lahko povzpeli na razgledni stolp v Gonjačah, ki nudi pogled na hribe, obrasle s trtami, v ozadju na zasnežene vrhove Alp ter na severni del Jadranskega morja, skupaj pa smo si nato ogledali še srednjeveško vasico Šmartno, Hišo kulture ter Briško hišo, v kateri so nam prikazali bivalno kulturo Brd ter tradicionalno vinsko klet, preko filmskega prikaza pa smo spoznali Brda ter življenja v Brdih v preteklosti. Vasica Šmartno je bila tudi vključena v projekt »Brda in vino«, katere namen je bila izvedba prireditve, namenjene ustvarjanju novih priložnosti za povečano prodajo pridelkov na »domačem dvorišču« in oživitev arhitekturnega bisera. Prireditev je sedaj postala že tradicionalna in je prerasla v največji eno-gastronomski dogodek v Brdih.

Zanimivo je bilo spoznati tudi družino Skubin, ki se ukvarja s čebelarstvom in apiterapijo – terapijo s pomočjo čebeljih pikov in pridelkov. V objemu oljk in vinogradov stoji čebelnjak, ki nudi čudovit razgled na briško naravo in Furlanijo. Zrak in vdihovanje aerosola ugodno vpliva na psihofizično počutje, zvoki šumenja čebel pa delujejo pomirjevalno. Tam so nam predstavili pozitivne učinke zdravljenja s čebeljimi piki, poskusili pa smo tudi dobrote, pripravljene iz medu.

Naslednje postajališče je bilo grad Dobrovo, kjer smo se okrepčali z lokalnimi dobrotami, kot npr. pršut, mineštra in kaki.

Nato je sledil voden ogled edine renesančne vile v Sloveniji, Vile Vipolže. Njeni park še danes krasijo najstarejše na Slovenskem rastoče ciprese. Tukaj smo se srečali z županom Goriških Brd, g. Francem Mužičem ter z ga. Tino Novak Samec, ki je direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda. Predstavili so nam delovanje ZTKMŠ in uspešne projekte iz preteklih let, kot npr. ´Eko mobilni turizem z električnimi skuterji´, v okviru katerega so oblikovali nov produkt za nadgradnjo ponudbe kmetij z dopolnilnimi dejavnostmi ter Zgodovinsko in turistično informativne table v Šmartnem´, ki obiskovalce vodijo skozi naselje brez spremstva vodnikov.

Ekskurzijo smo zaključili na Kmetiji Čarga, kjer smo imeli degustacijo vin. Družinska kmetija je ena izmed večjih kmetij v Brdih, saj obdelujejo 15 ha vinogradov, ki se dvigujejo v terasah. Njihova ponudba obsega 17 različnih vinskih polnitev, pridelujejo tudi penino po klasični šampanjski metodi ter sladko vino Čarvina, pridelano iz dveh avtohtonih briških sort (rebula in zelenka).
 

Prva sprememba SLR LAS Goričko 2020!

18. člen Uredbe o izvajanju lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020 (v nadaljevanju besedila Uredba CLLD) določa, da LAS lahko enkrat letno predlaga spremembo SLR. Predlagane spremembe SLR morajo izhajati iz spremenjenih okoliščin na območju LAS. Vse spremembe mora ustrezno utemeljiti in navesti zlasti predvideni vpliv sprememb na doseganje ciljev, zastavljenih v SLR.

Prva sprememba SLR LAS Goričko 2020 se pripravlja zaradi spremenjenih okoliščin na območju LAS in sicer predvsem zaradi povečanja finančnega okvirja.

Na osnovi sprememb Uredbe CLLD je CELOTNO OBMOČJE LAS Goričko 2020 upravičeno do dodatnih 15% sredstev glede na celotni finančni okvir EKSRP in do dodatnih 20% sredstev glede na celotni finančni okvir ESRR.

Ob oddaji SLR v letu 2015 nismo izpolnjevali pogojev, da bi že takrat opredelili območje LAS Goričko 2020 kot problemsko območje. Pogoji so bili dani kasneje, nazadnje še konec leta 2016. SLR LAS Goričko 2020 pa je bila potrjena septembra 2016.

Tako bomo sedaj, predvsem zaradi spremenjenih okoliščin – povečanega finančnega okvirja, pristopili k pripravi prve spremembe SLR LAS Goričko 2020. Po potrebi bomo istočasno dopolnili ali spremenili tudi druga relevantna poglavja SLR.

Iz tega razloga pozivamo zainteresirane akterje iz območja LAS Goričko 2020, da podate svoje predloge za spremembo SLR, vključno z utemeljitvijo sprememb in opisom vpliva sprememb na doseganje ciljev SLR. Predlagane spremembe SLR morajo izhajati iz spremenjenih okoliščin na območju LAS.

Predloge za spremembo SLR podajte na tem OBRAZCU.

Vaše morebitne predloge pošljite na elektronski naslov info@las-goricko.si. Rok za predložitev je do 08.12.2017.

Podane predloge bosta pred posredovanjem sprememb SLR obravnavala in potrjevala Upravni odbor in Skupščina LAS Goričko 2020.
 

Prva odločba o pravici do sredstev!

LAS Goričko 2020 je v začetku meseca oktobra prejela prvo odločbo o pravici do sredstev izdano s strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja po EKSRP.

Odločba je bila izdana za operacijo "Podeželsko izobraževalno središe Veščica". Nosilec operacije je Mestna občina Murska Sobota z partnerji Kulturno umetniško društvo Štefan Kovač Murska Sobota in Krajevna skupnost Veščica.

Izdana odočba pomeni zeleno luč za začetek izvedbe operacije.

Na Agenciji RS za kmetijske trge in razvoj podeželja imamo vloženih še 10 vlog. Informacije o tem v kateri fazi pregleda so naše ostale vloge s strani agencije ni mogoče pridobiti.

Upamo pa, da bomo v kratkem lahko poročali o novih prejetih odločbah.
 

4. Slovenski podeželski parlament!

LAS Goričko 2020 se je udeležila 4. Slovenskega podeželskega parlamenta, ki je zasedal v prostorih Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, 22. septembra 2017. Uvodni del je potekal 21. septembra v Šentrupertu.

Dogodek je bil organiziran na pobudo Društva za razvoj slovenskega podeželja partnerji Mreže za podeželje, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij in Zveza slovenske podeželske mladine.

PROGRAM

ZBORNIK PRISPEVKOV

 

LAS Goričko 2020 na sestanku z ARSKTRP glede problematike izvajanja CLLD!

LAS Goričko 2020 se je dne 12.09.2017 udeležila sestanka z Agencijo RS za kmetijske trge in razvoja podeželja glede problematike izvajanja projektov v okviru CLLD ter Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Sestanek je potekal v dvorani Smelt, Dunajska 160, Ljubljana.

Sestanka se je udeležil tudi direktor Agencije g. Benedik Jeranko, ki je izpostavil glavne zaznane pomanjkljivosti vloženih projektov ter sodelavci Sektorja za razvoj podeželja, ki so predstavili konkretne primere napak in njihove posledice.

Ključne pomanjkljivosti in napake so se dogajale pri predložitvi treh ponudb za uveljavitev stroškov ter pri prilaganju zakonsko predpisanih dovoljenj, soglasij in druge dokumentacije. Tri priložene ponudbe morajo biti datirane pred oddajo na javni poziv LAS, morajo biti primerljive ter izdane s strani ustreznih izdajateljev. To pomeni, da ponudbe datirane po roku za oddajo na javni poziv ne bodo upravičene. Ponudbe morajo biti tudi primerljive se pravi vse tri ponudbe z isto vsebino. Agencija pa tudi preverja če imajo izdajatelji ponudb registrirane takšne dejavnosti, da lahko izdajo dotično ponudbo. Povedano pa je tudi bilo, da projekti brez ustreznih soglasij in dovoljenj ne bodo upravičeni.

Na Agencijo je do začetka septembra prispelo 203 vlog, Agencija pa jih je odobrila nekaj čez 20. Tako Agencija za odobritev po njihovih informacijah potrebuje med 4 in 6 mesecev.

Da se bodo pregledi in odobritve vlog pospešile je ključna sprememba Uredbe CLLD, ki je sedaj v javni obravnavi. Te predlagane spremembe bodo omilile predpise glede treh ponudb in tako olajšale prijavo ter posledično tudi pregled in potrditev vlog.
<< < 1 ... 5 ... 10 ... 14 15 16 17 18 19 20 ... 23 > >>
KONTAKT

Vodilni partner LAS:
Bistra hiša Martjanci
Martjanci 36
9221 Martjanci

T: +386 (0)2 53 81 664
E: info@smarthouse.si
W: www.bistrahisa.si
F:www.facebook.com/LASGoricko2020
 POVEZAVE

LAS Goričko 2007-2013
Katalog izvedenih projektov
2007-2013

www.las-mestoinvas.si/
www.lastovica.si/
www.las-srceslovenije.si/
www.las-stik.si/
www.lasnotranjska.si/
www.las-vobjemusonca.si/
www.las-posavje.si/
PRIJAVA NA E-NOVICE

Želite prejemati novice o naših aktualnih projektih?

Prijavite se na naše e-novice >
Za vsebino je odgovorna LAS Goričko 2020, ki jo zastopa vodilni partner Bistra hiša Martjanci. Organ upravljanja za izvajanje PRP RS za obdobje 2014-2020 je MKGP.
 
                                   
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke