Novice LAS Goričko

Tedni vseživljenskega učenja (TVU) 2023

V času od 15. maja do 18. junija 2023 potekajo po Sloveniji Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) 2023.

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so najvidnejša kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajujejo na Andragoškem centru Slovenije in ga prirejajo v ...

Javni poziv LAS Goričko 2020 v okviru ESRR za leto 2022!

Obveščamo vas, da je z dnem 12. 01. 2022 objavljen JAVNI POZIV za izbor operacij za uresničevanjem ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Goričko 2020 v letu 2022, ki se bodo financirale iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

Več informacij o JAVNEM POZIVU in ...

4 odločbe o porditvi operacij v okviru Javnega poziva LAS Goričko 2020, sklad EKSRP

Obveščamo vas, da je LAS Goričko 2020 prejela 4 odločbe o pravici do sredstev s strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja za operacije, prijavljene na Javni poziv LAS Goričko 2020 v letu 2020, sofinancirane s strani sklada EKSRP.

Odločbe o potrditvi do sredstev so prejele ...

Goričko pod zvezdami - astronomski turizem doživetij


Vodilni partner operacije

 

Občina Šalovci

Šalovci 162

9204 Šalovci


Partnerji operacije


Vrtnarstvo AZ – d.o.o., socialno podjetje, Gornji Petrovci 1, 9203 Petrovci

Stopaj, društvo za razvoj idej, Šalovci 153a, 9204 Šalovci


Tematsko področje ukrepanja

Razvoj osnovnih storitev.

Ukrep po SLR

Razvoj turizma z vključevanjem naravne in kulturne dediščine.

Specifični cilj

Izboljšati turistično privlačnost območja LAS z izkoriščanjem kulturnih in naravnih danosti.


Namen operacije

Eden izmed ključnih izzivov slovenskega turizma je neizkoriščenost turistične privlačnosti posameznih območij s povezovanjem naravnih danosti in inovativne turistične ponudbe. Dodatna in privlačna vsebinska ponudba je zagotovilo za vnovčenje kulturnih in naravnih danosti ter bistveno diferenciacijo okolja, kot je Goričko od podobnih območij v Srednji Evropi. Namen predlagane operacije Goričko pod zvezdami- astronomski turizem doživetij je prav oblikovanje novega turističnega produkta in njegova neposredna povezava z obstoječimi ponudniki, ki oblikujejo turistično partnerstvo za skupni nastop na trgu. Osnovna aktivnost je razvoj sodobnega turističnega produkta Goričko pod zvezdami, združuje elemente doživetij vodenih nočnih ogledov zvezdnega neba, zvezdno učno pot in zvezdne spalnice ter jih povezuje v partnerstvo turističnih ponudnikov za skupni nastop na trgu. Ključna naravna danost območja Goričkega, ki predstavlja potencial za razvoj opisanega turističnega produkta je relativno nizka stopnja svetlobne onesnaženosti, ki omogoča ugodne pogoje za ogled zvezdnega neba. Vsi elementi novega turističnega produkta slonijo na naravi prijazni in trajnostni obliki turizma, ki ne posega v elemente naravne dediščine ter tako pomembno prispeva k ohranjanju stanja okolja. Iz vidika promocije tovrstne trajnostne oblike turizma in posredno gospodarske dejavnosti predlagana operacija celo prispeva k izboljšanju stanja okolja. Med drugim rešuje tudi dva izziva- povečanje število turistov brez ogrožanja naravne in kulturne dediščine ter dvig kvalitete ponudbe doživljajskega turizma za ustvarjanje večjega dohodka. Predlagana operacija vključuje oba ključna koncepta astro-turizma, ki se vse bolj razvija po različnih destinacijah po vsem svetu. Prvi koncept Potovanje zaradi astronomije dosega ciljne skupine amaterskih astronomov, fotografov in opazovalcev redkih astronomskih pojavov, ki prihajajo na določene destinacije, ki ponujajo ugodne pogoje za opazovanje ali pa zgodovinske znamenitosti povezane z astronomijo. Drugi koncept Srečati astronomijo med potovanjem pa pomeni bistveno obogatitev programov obstoječih turističnih ponudnikov na destinacijah predvsem v večernem in nočnem času, kar v veliki meri ponuja priložnosti za vključevanje elementov ponudbe kulinarike, vina, tradicije, naravne in kulturne dediščine ter gostom prinaša avtentične izkušnje in doživetja.


Cilji operacije

Rešitve in aktivnosti, ki so del predlagane operacije so izjemnega pomena za turistični razvoj območja Goričkega, saj pomembno prispevajo k razvoju nove ponudbe in povezovanju obstoječih turističnih ponudnikov v nov turistični produkt, ki celotnemu okolju prinaša dodano vrednost v smislu trženja in storitev v turizmu. Zagotavlja namreč novo doživetje za že obstoječe strukture gostov in hkrati v to okolje privablja nove strukture gostov, ki sicer v tem okolju ne bo našli doživetij, ki bi potešile njihove želje in potrebe med oddihom ali potovanjem. Območje Goričkega z novim turističnim produktom dobiva dodano možnost za pomemben preskok in osnovnega trženja nočitev z zajtrkom na nivo trženja doživetij, ki v okolje prinašajo multiplikativne učinke.


Rezultati operacije

  • 1 nov turistični produkt Goričko pod zvezdami,

  • 10 novih nočitvenih kapacitet Zvezdna spalnica,

  • 10 izobraževanj za ponudnike in turiste Goričko pod zvezdami in

  • 1 turistično partnerstvo Goričko pod zvezdami.


Obdobje izvajanja operacije

 12.11.2018

 14.6.2019


Celotna vrednost operacije v EUR

Znesek sofinanciranja v EUR

 72.846,64

54.615,31


Kontakt

info@salovci.si, 02 559 80 50

KONTAKT

Vodilni partner LAS:
Bistra hiša Martjanci
Martjanci 36
9221 Martjanci

T: +386 (0)2 53 81 664
E: info@smarthouse.si
W: www.bistrahisa.si
F:www.facebook.com/LASGoricko2020
 POVEZAVE

LAS Goričko 2007-2013
Katalog izvedenih projektov
2007-2013

www.las-mestoinvas.si/
www.lastovica.si/
www.las-srceslovenije.si/
www.las-stik.si/
www.lasnotranjska.si/
www.las-vobjemusonca.si/
www.las-posavje.si/
PRIJAVA NA E-NOVICE

Želite prejemati novice o naših aktualnih projektih?

Prijavite se na naše e-novice >
Za vsebino je odgovorna LAS Goričko 2020, ki jo zastopa vodilni partner Bistra hiša Martjanci. Organ upravljanja za izvajanje PRP RS za obdobje 2014-2020 je MKGP.
 
                                   
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke