Novice LAS Goričko

Seznam turistične ponudbe območja LAS Goričko 2020

Z željo, da v naše kraje privabimo čim več turistov, ki bodo ustvarjali nočitve, uživali v kulinaričnih dobrotah, izvrstnih vinih, nepozabnih kolesarskih in pohodniških izletih ter številnih kulturno-zgodovinskih posebnostih smo pripravili Seznam turistične ponudbe območja LAS Goričko ...

Potrjene tri operacije v okviru podukrepa 19.3. Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja LAS

 Z veseljem vam sporočamo, da je Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja v okviru podukrepa 19.3 Priprava in izvajanje dejavnosti LAS, potrdila tri operacije, ki jih je LAS Goričko 2020 oddal na javni razpis zaključen 28. februarja 2020.

Odobrene operacije:

  • KAJ NAS UČI MURA  ...

Seznam lokalne ponudbe območja LAS Goričko 2020

Povpraševanje po hrani iz kmetij in neposredno od pridelovalcev se je v času obolenja Covid-19 povečalo, zato smo se tudi na LAS Goričko 2020 odločili, da v času epidemije koronavirusa še dodatno podpremo vse lokalne ponudnike hrane in domačih produktov.

V nadaljevanju najdete seznam ...

Podeželjski Turistični Informacijski Center

PTIC

 

Vodilni partner operacije


RIS, raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan

Lendavska ulica 28

9000 Murska Sobota


Partnerji operacije


Lokalno energetska agencija za Pomurje,
Martjanci 36, 9221 Martjanci

Zavod za pomoč dijakom ranljivih skupin Cankova, Cankova 88b, 9261 Cankova


Tematsko področje ukrepanja

Ustvarjanje delovnih mest, razvoj osnovnih storitev

Ukrep po SLR

Razvoj turizma z vključevanjem naravne in kulturne dediščine

Specifični cilj

Izboljšati turistično privlačnost območja LAS z izkoriščanjem kulturnih in naravnih danosti


Namen operacije

Operacija bo temeljila na naložbi v turistično infrastrukturo za trajnostno ureditev destinacijskega območja lociranega v Dvorcu Rakičan - Podeželski Turistično Informacijski Center (PTIC). V 1. nadstropju dvorca Rakičan bo vzpostavljena turistična infrastruktura za trajnostno destinacijsko območje, ki bo imela obliko turistično informacijskega centra oz. središča za obiskovalce za promocijo turistične ponudbe na podeželju, kjer bo zbrana vsa turistična ponudba na območju LAS Goričko, pri čemer bo poudarek predvsem na ohranjanju ter promociji naravne in kulturne dediščine, naravi prijaznega turizma in povezovanju ponudnikov iz različnih segmentov (kmetije, gostilne, namestitve,..). S tem bo na enem mestu zbrana vsa turistična ponudba podeželja oz. območja LAS Goričko. Obiskovalcem bodo na voljo informacije in izdelki iz območja LAS ter različni turistični paketi, ki bodo povezovali naravne, kulturne, zgodovinske in kulinarične prednosti območja LAS Goričko ter s tem tudi povezanost posameznih obstoječih ponudnikov. Obiskovalcem bo na voljo promocijski material spomenikov kulturne in naravne dediščine v regiji ter različni paketi izletov po poteh naravne in kulturne dediščine v regiji. V okviru dejavnosti PTIC se bodo izvajale tudi različne aktivnosti, kot so delavnice in vodenja za ozaveščanje o pomenu naravne in kulturne dediščine namenjene otrokom (šolske skupine), mladim, odraslim in starejšim. Aktivnosti, ki se bodo izvajale bodo služile tudi ozaveščanju o ohranjanju kulturne in naravne dediščine ter inovativnih pristopov pri vključevanju kulturne dediščine v turistično ponudbo. Pri tem bomo sodelovali tudi z lokalnimi turističnimi ponudniki in ostalimi deležniki. Prostor bo imel obliko središča za obiskovalce, kjer pa bi potekala tudi različna izobraževanja, seminarji in delavnice za lokalne turistične deležnike, ki bo služila boljšemu poznavanju potencialov podeželja, obstoječe ponudbe in povezovanju med ponudniki ter ostalimi akterji. V okviru projekta se bo tako v PTIC izvedlo 5 ozaveščevalno-izobraževalnih delavnic, ostalih 5 se bo pa izvedlo na terenu. V PTIC se bo pa izvedlo tudi 5 promocijsko-demonstrativnih akcij. Dvorec Rakičan razpolaga z namestitvenimi kapacitetami (54 ležišč, razporejenih po grajskih sobah različnih velikosti), obiskovalci imajo možnost vodenega ogleda dvorca in grajskega parka ter možnost grajske poroke, v njem se nahaja tudi galerija namenjena sodobni umetniški produkciji domačih in tujih avtorjev. V Dvorcu Rakičan ima svoj sedež tudi Konjeniški center Dvorec Rakičan, kjer je nastanjenih 15 konj, med drugim pa ponuja tudi šolo jahanja ter terensko in turistično jahanje. Dopolnitev turističnega segmenta Dvorca Rakičan v okviru PTIC bo doprinesla k vlaganju v ohranitev kulturne dediščine na podeželju. S tem se bo povečala trajnostna dostopnost do točk kulturne in naravne dediščine, kar dolgoročno pomeni razvoj potencialov območja LAS Goričko v turistične in razvojne namene.


Cilji operacije

  • Izkoristiti potencial kulturne dediščine dvorca Rakičan za zagotovitev informacijske, promocijske in demonstrativne podpore turistom,

  • povečati znanje in kakovost interpretacije turističnih ponudnikov in ostalih deležnikov ob upoštevanju varstva narave in kulturne dediščine ter jih povezati z namenom skupnega nastopa in

  • povečati socialno vključenost ranljivih skupin še posebej mladih in mladih Romov s poudarkom na turizmu.


Rezultati operacije

  • 1 vzpostavitev in delovanje PTIC v dvorcu Rakičan - nova inovativna storitev za turiste,

  • 5 promocijsko-demonstracijske akcije to je storitev za turiste in praktično usposabljanje deležnikov in

  • 10 izobraževalno - ozaveščevalnih delavnic.

 

Obdobje izvajanja operacije

22.12. 2017

30.09. 2018


Celotna vrednost operacije v EUR

Znesek sofinanciranja v EUR

136.873,91

89.639,79


Kontakt

Mag. Robert Celec, robert.celec@ris-dr.si, 02 535 18 96
KONTAKT

Vodilni partner LAS:
Bistra hiša Martjanci
Martjanci 36
9221 Martjanci

T: +386 (0)2 53 81 664
E: info@smarthouse.si
W: www.bistrahisa.si
 POVEZAVE

LAS Goričko 2007-2013
Katalog izvedenih projektov
2007-2013

www.las-mestoinvas.si/
www.lastovica.si/
www.las-srceslovenije.si/
www.las-stik.si/
www.lasnotranjska.si/
www.las-vobjemusonca.si/
www.las-posavje.si/
PRIJAVA NA E-NOVICE

Želite prejemati novice o naših aktualnih projektih?

Prijavite se na naše e-novice >
Za vsebino je odgovorna LAS Goričko 2020, ki jo zastopa vodilni partner Bistra hiša Martjanci. Organ upravljanja za izvajanje PRP RS za obdobje 2014-2020 je MKGP.
 
                                   
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke