Novice LAS Goričko

Javni poziv LAS Goričko 2020 v okviru ESRR za leto 2022!

Obveščamo vas, da je z dnem 12. 01. 2022 objavljen JAVNI POZIV za izbor operacij za uresničevanjem ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Goričko 2020 v letu 2022, ki se bodo financirale iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

Več informacij o JAVNEM POZIVU in ...

4 odločbe o porditvi operacij v okviru Javnega poziva LAS Goričko 2020, sklad EKSRP

Obveščamo vas, da je LAS Goričko 2020 prejela 4 odločbe o pravici do sredstev s strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja za operacije, prijavljene na Javni poziv LAS Goričko 2020 v letu 2020, sofinancirane s strani sklada EKSRP.

Odločbe o potrditvi do sredstev so prejele ...

Nova spletna stran lokalna-ponudba.si

V okviru operacije Digitalne rešitve za izzive podeželja, kjer poleg LAS Goričko 2020 sodelujejo še LAS Pri dobrih ljudeh 2020, LAS s CILjem in LAS Mežiške doline, je bila vzpostavljena nova spletna stran z interaktivno mapo – www.lokalna-ponudba.si.


Na spletni strani je iz vsakega območja ...

Napredna tehnologija za trajnostni razvoj


Vodilni partner operacije


Sušilnica  sadja Angela Vratuša s.p.

Krašči 37

9261 Cankova


Partnerji operacije


Biotehniška šola Rakičan,
Lendavska ulica 3, 9000 Murska Sobota

Goran Šukar - nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji, Bodonci 143, 9265 Bodonci

Goričko Drüjštvo za lepše vütro, Grad 191, 9254 Grad


Tematsko področje ukrepanja

Ustvarjanje novih delovnih mest

Ukrep po SLR

Spodbujanje podjetniške aktivnosti in inovativnih partnerstev ter razvoj in trženje lokalnih potencialov

Specifični cilj

Spodbujati podjetniške in kmetijske aktivnosti ter inovativna partnerstva za razvoj in ustvarjanje dodatnega vira dohodka s pomočjo novih lokalnih produktov in storitev


Namen operacije

Na območju LAS Goričko je veliko pomanjkanje zelenih delovnih mest, premalo izkoriščanje naravnih danosti ter zelo nizka samooskrba z lolanimi produkti. Organiziranost in povezovanje podjetniškega in kmetijskega sektorja je slaba. Zaradi oddaljenosti od večjih urbanih središč je močno otežena prodaja predvsem jagodičastega sadja, zato je nujna predelava le tega. Z vlaganjem v predelavo in trženje lokalnih produktov bomo povezali partnerje v operaciji in tako povečali njihovo tržno sposobnost. Z ozaveščanjem javnosti preko delavnic bomo vzpodbujali k večji potrošnji lokalnih produktov, pomenu lokalne samooskrbe in koriščenju naravnih danosti. Z vzpostavitvijo obrata za liofilizacijo in hkrati z izobraževanjem o prepoznavanju, nabiranju in uporabi zelišč in ostalih užitnih plodov iz narave bo prebivalcem Goričkega dana možnost da kakovostno posušene rastline uporabijo za lastno uporabo ali prodajo. Z naložbami bomo ustvarili pogoje za sodobnejše učne pristope in novo zeleno delovno mesto. Operacija zagotavlja dolgoročne in trajne rešitve, saj bodo partnerji vsak posamezno skrbeli za svojo naložbo, jo vzdrževal in uporabljal v ustrezne namene. Novi produkti in storitve bodo trajno prisotni. Na novo ustanovljeno inovativno partnerstvo bo dolgoročno in trajno povezovalo trenutne partnerje in dajalo možnost priključitve še novim zainteresiranim partnerjem predvsem pri oblikovanju novih produktov in s tem večji konkurenčnosti in nastopu na trgu. Operacija je zelo pomembna za področje LAS, saj bodo nove produkte, predvsem pa novo storitev liofilizacije lahko uporabljali vsi prebivalci. S tem bomo vzpodbujali pridelovalce jagodičastega sadja, saj bodo sadje s kratko trajnostjo lahko ustrezno predelali v zelo kvalitetno živilo, katero zaradi sodobnega postopka sušenja ohranja barvo, obliko in skoraj vso vsebnost hranil. Prav tako bomo brezposelne in starejše na delavnicah izobraževali na področju nabiranja zelišč, gozdnih sadežev in s tem zagotavljanju prihodka.


Cilj operacije

Z izvedbo operacije želimo ustvariti pogoje za novo zeleno delovno mesto, izboljšati povezovanje lokalnih pridelovalcev in predelovalcev in izboljšati skupni nastop na trgu. Z operacijo želimo izboljšati ozaveščenost prebivalcev območja LAS o pomenu lokalne hrane, predvsem ekološke, o možnostih koriščenja potencialov narave in s tem vplivati na večjo samooskrbo.


Rezultati operacije


Obdobje izvajanja operacije

Marec 2020 - Oktober 2020


Celotna vrednost operacije v EUR

Znesek sofinanciranja v EUR

60.245,61

42.474,09
KONTAKT

Vodilni partner LAS:
Bistra hiša Martjanci
Martjanci 36
9221 Martjanci

T: +386 (0)2 53 81 664
E: info@smarthouse.si
W: www.bistrahisa.si
F:www.facebook.com/LASGoricko2020
 POVEZAVE

LAS Goričko 2007-2013
Katalog izvedenih projektov
2007-2013

www.las-mestoinvas.si/
www.lastovica.si/
www.las-srceslovenije.si/
www.las-stik.si/
www.lasnotranjska.si/
www.las-vobjemusonca.si/
www.las-posavje.si/
PRIJAVA NA E-NOVICE

Želite prejemati novice o naših aktualnih projektih?

Prijavite se na naše e-novice >
Za vsebino je odgovorna LAS Goričko 2020, ki jo zastopa vodilni partner Bistra hiša Martjanci. Organ upravljanja za izvajanje PRP RS za obdobje 2014-2020 je MKGP.
 
                                   
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke