Novice LAS Goričko

Javni poziv LAS Goričko 2020 v okviru ESRR za leto 2022!

Obveščamo vas, da je z dnem 12. 01. 2022 objavljen JAVNI POZIV za izbor operacij za uresničevanjem ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Goričko 2020 v letu 2022, ki se bodo financirale iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

Več informacij o JAVNEM POZIVU in ...

4 odločbe o porditvi operacij v okviru Javnega poziva LAS Goričko 2020, sklad EKSRP

Obveščamo vas, da je LAS Goričko 2020 prejela 4 odločbe o pravici do sredstev s strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja za operacije, prijavljene na Javni poziv LAS Goričko 2020 v letu 2020, sofinancirane s strani sklada EKSRP.

Odločbe o potrditvi do sredstev so prejele ...

Nova spletna stran lokalna-ponudba.si

V okviru operacije Digitalne rešitve za izzive podeželja, kjer poleg LAS Goričko 2020 sodelujejo še LAS Pri dobrih ljudeh 2020, LAS s CILjem in LAS Mežiške doline, je bila vzpostavljena nova spletna stran z interaktivno mapo – www.lokalna-ponudba.si.


Na spletni strani je iz vsakega območja ...

Skrito Goričko: po neodkritih poteh Goričkega

Skrito Goričko


Vodilni partner operacije


OBČINA GORNJI PETROVCI
Gornji Petrovci 31d

9203 Gornji Petrovci


Partnerji operacije


Center za zdravje in razvoj Murska Sobota, Ulica Arhitekta Novaka 2b, 9000 Murska Sobota
Evitel, družba za trgovnio, turizem in storitve d.o.o., PE Goričke iže, Križevci 216, 9206 Križevci
Prekmurska gruda, društvo interesentov za dopolnilne dejavnosti na kmetijah, Kranjčeva ulica 3, 9226 Moravske Toplice
Občina Hodoš, Hodoš 52, 9205 Hodoš
Občina Šalovci, Šalovci 162, 9204 Šalovci


Tematsko področje ukrepanja

Razvoj osnovnih storitev

Ukrep po SLR

Razvoj turizma z vključevanjem naravne in kulturne dediščine

Specifični cilj

Izboljšati turistično privlačnost območja LAS z izkoriščanjem kulturnih in naravnih danosti


Namen operacije

Operacija na enem mestu združuje različne resurse, ki jih povezujejo v inovativni produkt za nove ciljne skupine, ki spadajo v tako imenovani vzdržđni turistični segment in prinašajo novo kakovost za območje LAS. To niso masovni turisti ampak majhne skupine, ki cenijo dejstvo, da je manj lahko več. Pri tem se osredotočajo na  bazično goričko kuhinjo, ki je od nekdaj cenila odnos do narave in sezonskost ter vzdržnost.


Cilj operacije

Glavni cilj je povečati turistično privlačnost območja in s tem izboljšati življenske pogoje za večjo kakovost bivanja prebivalcev območja. Ta cilj se bo meril s povečanjem obnovljene infrastrukture,, namenjene dvigu kvalitete življenja prebivalstva in razvoju turistične dejavnosti in s povečanje turističnih produktov, ki jih tržijo turistični ponudniki na območju LAS.

Specifični cilji operacije so:

 • Povezati lokalne resurse od pridelovalcev hrane, pridelovalcev živil, ponudnikov namestitev, ponudnike logističnih storitev, obudili zaselke in kotičke, ki so pozabljeni ali niso v prvem planu turističnih ogledov. Cilj bo dosežen do konca prve faze projekta. (Kazalnik – nabor ponudnikov območja (1), delavnica za predstavitev ponudnikov (1), udeleženci delavnice (20), vzpostavljena povezava ponudnikov (1))

 • Obnoviti Vaški dom Ženavlje za prvotni namen (druženje občanov, kulturne prireditve, sedež Gasilskega društva) in dodati novi namen – nove namestitvene in gastronomske kapacitete. Cilj bo dosežen do sredine druge faze projekta. (Kazalnik – nove prenočitvene kapacitete za 70 oseb, nova lokalna storitev – ponujanje nastanitev s hrano)

 • Vključiti v turistični produkt in prenesti znanje o ne tako razvpitih zgodovinskih dejstvih, dogodkih in lokacijah, kot tudi naravnih danostih, kot so (kazalnik – 15 lokacij v 7 občinah):

  o Pristanek toplozračnega balona v Ženavljah (občina Gornji Petrovci)

  o Mlin Žido v Adrijancih je edini mlin na lesni plin v Sloveniji, ki še deluje. To je unikatni primer tehniške kulturne dediščine, preko katere lahko gostje vidijo delujočo tehnologijo preteklih časov.

  o Plečnikova dela na Goričkem / Grad, Bogojina – (občina Grad, občina Moravske Toplice)

  o Grad Matzenau Prosenjakovci (občina Moravske Toplice)

  o Prekmurska slovenska slovnica – Avgust Pavel in Ludvik Vrečič prvi akademsko izobraženi slikar v Prekmurju (občina Cankova)

  o Martjanska pogodba in prvi evropski avtoportret v stenskem slikarstvu – Johannes Aqila, Martjanci (občina Moravske Toplice)

  o Slatinski vrelec Nuskova (občina Rogašovci)

  o Sladkovodne ribe in lovstvo Krašči, Križevci (občina Rogašovci, občina Gornji Petrovci).

  o Zelišča in zapuščeni sadovnjaki ali zapuščena drevesa na poti so bila od nekdaj vir prehrane mladine, ki se je cele dneve potepala po vasi. Če so današnje mame neke vrste »kontrol friki« in imajo svoje otroke nenehno na povezavi, so otroci nekč sami razvili občutek odgovornosti in se na nek način znali paziti sami skozi igro. Med tem so se tudi najedli sosedoaga sadja in travniških kislic. Današnji mladini je potrebno odpreti oči, da znajo ponovno pogledati kaj se jim nudi na poti, vendar je potrebno za to včasih zaviti iz asfaltne ceste. Pri tem lahko pomagajo starejši. (Vidov brejg, Mala Rosa so lokacije, kjer se lahko tega naučimo).

  o Prenočevanje na vasi je za marsikoga, tako mestne otroke ali starejše že samo po sebi doživetje. Začutiti mir, ki je drugačen tistemu mestnemu in predvsem videti noč brez svetlobne onesnaženosti je izkušnja, ki je ni mogoče poustvariti v nobenem virtualnem svetu. Tudi pogled skozi teleskop je drugačen, ko te obdaja črna gorička noč. (Mladinski dom Hodoš, Peterloug Šalovci, Vaški Dom Ženavlje)

  o Mogoče je nam, ki prihajamo iz majhne države fenomen tromeje nekoliko vsakdanji, vendar ko pogledamo iz perspektive ljudi iz večjih držav temu ni tako. Fenomen, da lahko stojiš na stičišču treh držav je vsekakor izkušnja, ki se je marsikdo ne more prestavljati. Ko poizkušamo pogledati iz perspektive prebivalcev ali izseljencev oziroma njihovih potomcev, ki prihajajo iz ZDA, pa gre na našem tromejniku ne zgolj za stičišče treh meja ampak tudi za korak čez nekdanjo železno zaveso. Tisti enaki korak zaradi katerega prihaja v Berlin marsikateri turist. Graničarski muzej tukaj dodaja zgodbo od nekdaj. (Tromejnik, Graničarski Muzej Čepinci)

  o Mura domačini redko povežemo z Goričkim, pa vendar je reka turistični in duhovni magnet, ki simbolno povezuje celotno pokrajino. V kraju Bakovci in Krog v občini Murska Sobota so zanimivi objekti in aktivnosti (čolnarne, prostori za piknik in aktivnosti, kot so rafting na Muri, ribarjenje in kopanje), ki jih bomo vključili v naš novi turistični produkt

 • Izobraziti osebje, ki bo lahko sodelovalo pri organizaciji dogodkov in jih tudi vodilo in ki bo lahko kot vodič mentorsko sodelovalo pri kuhanju v naravi. Cilj bomo dosegli do konca prve faze projekta. (kazalnik – delavnice kuhanja v naravi (3), 10 udeležencev, delavnice usposabljanja za vodenje in o zgodovinskih, naravnih in kulinaričnih značilnosti Goričkega (6), 10 udeležencev)

 • Izdati monografsko publikacijo, ki bo pregled zgodovine in zanimivih jedi iz te regije, ter bo služila tako kot učbenik, pripomoček kot tudi trajni spomin na regijo. Cilj bomo dosegli do konca prve faze projekta (kazalnik – monografska publikacija 144–160 barvnih strani, 1000 izvodov)

 • Izvedli testne dogodke - delavnice na terenu v različnih modalitetah v različnih partnerskih občinah na Goričkem. Cilj bo dosežen do konca druge faze projekta. (kazalnik – testni dogodki (3) z bazo na treh različnih lokacijah (Vaški dom Ženavlje, Peterloug Šalovci, Mladinski dom Hodoš)

 • Ter vse to povezali v enotni produkt, ki bo potencialnim zainteresiranim dosegljiv na enem naslovu. Cilj bo dosežen ob koncu druge faze projekta. (Kazalnik – turistični produkt (1), na lokacijah v petih občinah območja (Gornji Petrovci, Šalovci, Hodoš, Moravske Toplice, Murska Sobota).


Rezultati operacije

 • Nove nastanitvene kapacitete (70 oseb).
 • Izdana monografska publikacija (1 knjiga).
 • Izobraženi in usposobljeni vodiči / demonstratorji (10 oseb).
 • Nova lokalna mreža ponudnikov hrane in turističnih storitev (30 ponudnikov).

Obdobje izvajanja operacije

Avgust 2021 - November 2022


Celotna vrednost operacije v EUR

Znesek sofinanciranja v EUR

216.250,81

163.220,07
KONTAKT

Vodilni partner LAS:
Bistra hiša Martjanci
Martjanci 36
9221 Martjanci

T: +386 (0)2 53 81 664
E: info@smarthouse.si
W: www.bistrahisa.si
F:www.facebook.com/LASGoricko2020
 POVEZAVE

LAS Goričko 2007-2013
Katalog izvedenih projektov
2007-2013

www.las-mestoinvas.si/
www.lastovica.si/
www.las-srceslovenije.si/
www.las-stik.si/
www.lasnotranjska.si/
www.las-vobjemusonca.si/
www.las-posavje.si/
PRIJAVA NA E-NOVICE

Želite prejemati novice o naših aktualnih projektih?

Prijavite se na naše e-novice >
Za vsebino je odgovorna LAS Goričko 2020, ki jo zastopa vodilni partner Bistra hiša Martjanci. Organ upravljanja za izvajanje PRP RS za obdobje 2014-2020 je MKGP.
 
                                   
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke