Novice LAS Goričko

Tedni vseživljenskega učenja (TVU) 2023

V času od 15. maja do 18. junija 2023 potekajo po Sloveniji Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) 2023.

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so najvidnejša kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajujejo na Andragoškem centru Slovenije in ga prirejajo v ...

Javni poziv LAS Goričko 2020 v okviru ESRR za leto 2022!

Obveščamo vas, da je z dnem 12. 01. 2022 objavljen JAVNI POZIV za izbor operacij za uresničevanjem ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju LAS Goričko 2020 v letu 2022, ki se bodo financirale iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

Več informacij o JAVNEM POZIVU in ...

4 odločbe o porditvi operacij v okviru Javnega poziva LAS Goričko 2020, sklad EKSRP

Obveščamo vas, da je LAS Goričko 2020 prejela 4 odločbe o pravici do sredstev s strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja za operacije, prijavljene na Javni poziv LAS Goričko 2020 v letu 2020, sofinancirane s strani sklada EKSRP.

Odločbe o potrditvi do sredstev so prejele ...

 


MURA


Vodilni partner operacije


LAS Prlekija

Prešernova ulica 2

9240 Ljutomer


Partner operacije


LAS Goričko 2020, Martjanci 36, 9221 Martjanci
LAS Pri dobrih ljudeh 2020
, Renkovci 8, 9224 Turnišče

LAS Ovtar Slovenskih goric, Trg osvoboditve 9, 2230 Lenart


Tematsko področje ukrepanja

Razvoj osnovnih storitev. Varstvo okolja in ohranjanje narave.

Ukrep po SLR

Razvoj turizma z vključevanjem naravne in kulturne dediščine. Razvoj dejavnosti za prosti čas, kulturo, šport in rekreacijo ter z njimi povezano infrastrukturo. Biotska raznovrstnost in varovanje okolja z  zagotavljanjem kakovostne interpretacije naravne in kulturne dediščine ter dejavnosti izobraževanja osveščanja.

Specifični cilj

Izboljšati turistično privlačnost območja LAS z izkoriščanjem kulturnih in naravnih danosti. Zagotovitev infrastrukturnih pogojev za izboljšanje pogojev za preživljanje prostega časa ter športno-rekreacijsko udejstvovanje. Ohraniti stanje naravnega okolja, biotsko raznovrstnost ter kulturno dediščino območja.

 

Namen operacije

Štiri LAS iz različnih območij Slovenije smo se dogovorile za pripravo operacije sodelovanja, saj smo na naših območjih zaznali zelo podobne probleme za katere menimo, da bi jih lahko uspešno reševali s skupnim znanjem in izkušnjami ter skupnimi razvojnimi aktivnostmi s katerimi bi zadovoljili potrebe prebivalstva na sodelujočih območjih. Prepričani smo, da bomo s sodelovanjem v tej operaciji krepili lastne zmogljivosti v zvezi z lokalnim razvojem, hkrati pa bomo z vzpostavitvijo skupnih metod dela in koordiniranimi skupnimi aktivnostmi dosegli boljše in trajnejše rezultate, kot bi jih lahko s prizadevanji vsake posamezne LAS na svojem območju.


Cilji operacije

V okviru operacije sodelovanja želimo vzpostaviti kakovostno zeleno infrastrukturo na območjih varstva narave, predvsem Nature 2000. Razviti želimo visokokakovostno ponudbo zelenega turizma, ki temelji na aktivnem ohranjanju narave, krajine in kulturne dediščine in ki ne bo poslabšala stanja ohranjenosti. S tem bomo zagotovili tudi ključne ekosistemske storitve. V okviru operacije bodo izvedene investicije v izgradnjo in obnovo javne infrastrukture, vključno s turistično infrastrukturo ter objekti kulturne dediščine za obisk in interpretacijo območja varstva narave in naravnih vrednot. Pri tem bo dan poudarek ciljem varstva narave, kakovostne interpretacije in možnosti doživljanja narave, kulturne dediščine in krajine ter trajnostne mobilnosti obiskovalcev.
Povečati želimo ozaveščenost obiskovalcev in prebivalcev glede pomena območij Natura 2000 predvsem ob reki Muri. Pri tem bomo upoštevali sinergije s področji varstva kulturne dediščine in turizma. Pri izvedbi operacije bo dan poudarek na izobraževanju in ozaveščanju o ohranjanju narave, kulturne dediščine in krajine brez negativnih vplivov na doseganje naravovarstvenih ciljev ob zagotavljanju pogojev za trajnostno mobilnost obiskovalcev.


Rezultati operacije

Ključni rezultati operacije so:

 • 1 nova mreža ponudnikov ob Muri

 • 1 izdelan skupni trajnostni načrt promocije/trženja mreže

 • novo urejena infrastruktura:

 • 6 novo urejenih učnih poti – interpretacijske točke ob reki Muri

 • 26 informacijskih tabel

 • 3 otroška igrišča

 • 5 klopi

 • 1 novi trajnostni produkt zelenega turizma

 • 1 nova aplikacija z e-kvizom

 • 2 organizirana dogodka (1 skupen, 1 testna)

 • 4 pohodi ob Muri

 • Skupna, ciljno usmerjena promocija

 • 10.000 kosov skupne promocijske zloženke

 • Časopis Biomura

 • 2.400 kosov animacijskega materiala v obliki lesenih obeskov z QR kodo do aplikacije

 • Izmenjava dobrih praks in znanj

 • Usposobljeni interpretatorji naravne dediščine


Obdobje izvajanja operacije

Oktober 2020 -  September 2022


Celotna vrednost operacije v EUR

88.327,38


Znesek sofinanciranja v EUR

 65.717,26


Kontakt

Jasmin Kukec, info@las-goricko.si, 02 538 16 64

 

 

-
KONTAKT

Vodilni partner LAS:
Bistra hiša Martjanci
Martjanci 36
9221 Martjanci

T: +386 (0)2 53 81 664
E: info@smarthouse.si
W: www.bistrahisa.si
F:www.facebook.com/LASGoricko2020
 POVEZAVE

LAS Goričko 2007-2013
Katalog izvedenih projektov
2007-2013

www.las-mestoinvas.si/
www.lastovica.si/
www.las-srceslovenije.si/
www.las-stik.si/
www.lasnotranjska.si/
www.las-vobjemusonca.si/
www.las-posavje.si/
PRIJAVA NA E-NOVICE

Želite prejemati novice o naših aktualnih projektih?

Prijavite se na naše e-novice >
Za vsebino je odgovorna LAS Goričko 2020, ki jo zastopa vodilni partner Bistra hiša Martjanci. Organ upravljanja za izvajanje PRP RS za obdobje 2014-2020 je MKGP.
 
                                   
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke